روش اداری حل اختلاف مالیاتی
طبق ماده 238 قانون مالیات ها : " در مواردی که مودی نسبت به برگ تشخیص ابلاغ شده معترض باشد بشرط رعایت نکات قانونی دراولین گام می تواند جهت رفع اختلاف به اداره امور مالیاتی مراجعه و کتبا تقاضای رسیدگی مجدد نماید. رییس امور مالیاتی (ممیز کل) به موضوع رسیدگی و با توجه به اسناد ومدارک ابرازی اعلام نظر می نماید.
بدین ترتیب که یا مندرجات برگ تشخیص را قبل ننموده و رای به تعدیل درآمد می دهد و یا اینکه اسناد و مدارک ارائه شده را برای تعدیل درآمد کافی ندانسته و برگ تشخیص را تایید می کند که در هر دو حالت، موارد مذکور در ظهر برگ تشخیص منعکس می گردد. در صورتی که مودی نیز با نظرات اعلام شده موافق باشد مراتب را امضاء نموده و موضوع خاتمه می یابد.
همچنین قانونگذار تسهیلات امتیازات خاصی را برای آن دسته از مودیانی که سعی می کنند با استفاده از این روش اختلاف مالیاتی خود را مرتفع نمایند، قائل شده است.
رسیدگی از طریق هیئت های حل اختلاف مالیاتی
هیئت حل اختلاف مالیاتی بدوی
اعضاء:
یک نفر نکاینده سازمان امور مالیاتی کشور
یک نفر قاضی اعم ازشاغل یا بازنشسته
یک نفر نماینده تشکل ها یا مجامع حرفه ای
اعضای هیئت دارای استقلال ای و با حفظ بی طرفی کامل بایستی به موضوع رسیدگی نمایند و رسمیت جلسه با حضور سه نفراعضا می باشد لیکن در رای گیری اکثریت مناط اعتبار است.
آراء هیئت حل اختلاف بدوی غیرقطعی و قابل اعتراض در هیئت حل اختلاف تجدیدنظر می باشد.
هیئت حل اختلاف مالیاتی تجدید نظر
اعضاء:
از سه نفربه شرح ذیل تشکیل می شود:
یک نفر نماینده سازمان امور مالیاتی کشور
یک نفر قاضی اعم از شاغل یا بازنشسته در صورتی که قاضی بازنشسته وجد شرایطی در شهرستانها یا مراکز استانها وجود نداشته باشد بنا به درخواست سازمان امور مالیاتی کشور، رییس قوه قضائیه یک نفر قاضی شاغل را برای عضویت هیئت معرفی خواهد نمود.
یک نفر نماینده از اتاق بازرگانی و صنایع و مادن جمهوری اسلامی ایرانیا اتاق تعاون یا جامعه حسابداران رسمی ایران یا مجامع حرفه ای یا تشکل های صنفی یا شورای اسلامی شهر به انتخاب مودی در صورتی که برگ تشخیص مالیات ابلاغ قانونی شده باشد و یا همزمان با تسلیم اعتراض به برگ تشخیص در مهلت قانونی مودی انتخاب خود را اعلام ننماید سازمان امور مالیاتی کشوربا توجه به نوع فعالیت مودی یا موضوع رسیدگی از بین نامبردگان مزبور یک نفر را انتخاب خوهد کرد.
در صورتی که آراء هیئت حل اختلاف بدوی ظرف بیست روز پس از ابلاغمورد اتراض کتبی مودی قرار گیرد، قابل رسیدگی در هیئت حل اختلاف تجدید نظر خواهد بود.
ترتیب رسیدگی در هیئت ها
رسیدی در هیئت ها اصولا به صورت حضوری است ومودی یا نماینده وی و نیز نماینده اداره امور مالیاتی می توانند در جلسه رسیدگی حاضر شوند. وقت جلسه بایستی به آنان ابلاغ گردد و تاریخ ابلاغ و روز جلسه نباید کمتر از ده روز باشد. لیکن عدم حضور آنان مانع از رسیدگی هیئت نخواهد بود.
شورای عالی مالیاتی
که در شمار وظایفش رسیدگی به آراء قطعی هیئت های حل اختلاف مالیاتی به چشم می خورد.
دیوان عدالت اداری
دیوان عدالت اداری به عنوان مرجع قضایی بر عملکرد دستگاه های اجرایی و هیئت ها و کمیسیون ها نظارت دارد و این نظارت از طریق رسیدگی قضایی صورت می گیرد و یکی از طرق نظارت در باب هیئت های مالیاتی به شرح زیر است:
رسیدگی به اعتراضات و شکایات از آراء و تصمیمات کمیسیون های مالیاتی که این اقدام از طریق رسیدگی به اعتراضات و شکایات نسبت به آراء کمیسیون های حل اختلاف یا شورای عالی مالیاتی یا کمیسیون مقرر در ماده 251 مکرر صورت می گیرد و دیوان صلاحیت رسیدگی به آن را دارد..
جهت ارتباط با وکیل پایه یک دادگستری کلیک کنید - 88019243