ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00

منو
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: ﺳﻪشنبه 27 دی 1401

 بررسی و تشخیص جرم تحصیل مال نامشروع و فروش مال غیر

سلام و عرض ادب و احترام.در اوایل سال ۱۳۹۸،برادرانم با هماهنگی با خواهرم، بدون حضور و اذن و امضا بنده، واحد ورثه ای، مادر مرحومم را در املاکی در کرج به شخص ثالثی منتقل نموده اند و در قبال پرداخت ۱/۶ از سهم بنده تنها به اینجانب در قبال دریافت رسید (فقط ۱۵ میلیون تومان) پرداخته اند،آیا می‌توانم به جرم تحصیل مال نامشروع یا فروش مال غیر از ایشان شکایت کیفری نمایم یا خیر؟ و اینکه با گذشت ۳/۵ از موضوع فوق آیا شامل مرور زمان شده یا خیر؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 332

 

پاسخ- فروش سهم ارث بدون اطلاع تحصیل مال نامشروع است یا فروش مال غیر ؟

  • معامله فضولی، معامله ای است که طی آن فرد بدون اجازه و اطلاع صاحب مال، با مال مورد نظر معامله انجام می دهد.این معامله به منظور ضرر رساندن به مالک نیست و گاهی قصد وی سود بیشتر مالک است.
  • اما برعکس در فروش مال غیر شخص به نیت کلاهبرداری و ضرر رساندن به مالک چنین اقدامی می کند.
  • در نتیجه معامله فضولی جزو جرائم حقوقی و فروش مال غیر جزو جرائم کیفری است.
  • معامله فضولی به دو صورت عهدی و تملیکی انجام می گیرد.در حالت عهدی، شخص از جانب فرد دیگر متعهد به انجام کاری به دیگر افراد می شود بدون آنکه اجازه وی را دریافت نموده و یا حتی او را مطلع نماید.در حالت تملیکی، شخص بدون اطلاع و اجازه مالک، مال را از طرف مالک معامله می کند.
  • اگر عنصر معنوی جرم فروش مال غیر که قصد اضرار رساندن است محرز نشود، جرم فروش مال غیر زایل می شود و قابل تعقیب کیفری نخواهد بود.
  • از طرفی معامله فضولی در حالت غیر نافذ باقی خواهد ماند یعنی در دوران بطلان و صحت معامله قرار می گیرد که با تنفیذ مالک معامله صحیح خواهد بود. تنفیذ معامله نیز به هر لفظی ممکن است مثلا دریافت ثمن معامله از شخص فضول به طور ضمنی تنفیذ معامله را به دنبال دارد. 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص تشخیص جرم تحصیل مال نامشروع و فروش مال غیر

♦  وجه تمایز معامله فضولی که ضمانت اجرای مدنی دارد با فروش مال غیر که ضمانت اجرای کیفری دارد و در ردیف کلاهبرداری محسوب می شود، علم انتقال دهنده به مستحق الغیر بودن مال و نداشتن سمت قانونی در انتقال است به عبارت دیگر سوء نیت انتقال دهنده به ایراد ضرر به غیر است .

♦  با توجه به صورت سوال بعید و دور از ذهن است که برادران شما قصد ضرر به شما را داشته باشند کما اینکه شما رسید پرداخت پول را نیز از آنها دریافت کرده اید که خود گویای این است به طور ضمنی معامله را تنفیذ کرده اید ؛ شاید بتوان گفت مشکل اصلی ایجاد شده در مبلغ پرداختی باشد و شما از اینکه فقط ۱۵ میلیون تومان به عنوان سهم الإرث شما از مبیع پرداخت شده است نارضایتی دارید و اصطلاحا مغبون شده اید که این مسئله ای جداست و باید طبق مفاد قرارداد دید که ثمن کل مبیع چقدر بوده است و سهم شما به عنوان شریک چقدر است. 

 

 

مستندات قانونی - تحصیل مال نامشروع و فروش مال غیر

ماده 247 قانون مدنی 

معامله به مال غیر جز بعنوان ولایت یا وصایت یا وکالت نافذ نیست ولواینکه صاحب مال باطنا راضی باشد ولی اگر مالک یا قائم مقام او پس از وقوع معامله
آن را اجازه نمود در این صورت معامله صحیح و نافذ می شود.

 ماده 248 قانون مدنی 

اجازه مالک نسبت به معامله فضولی حاصل می شود به لفظ یا فعلی که دلالت بر امضاء عقد نماید. 

ماده 249 قانون مدنی 
سکوت مالک ولوباحضوردرمجلس عقداجازه محسوب نمی شود. 

ماده 250 قانون مدنی 

اجازه در صورتی موثر است که مسبوق به رد نباشد و الا اثری ندارد.

ماده 251 قانون مدنی 

رد معامله فضولی حاصل می شود بهرلفظ یا فعلی که دلالت برعدم رضای به آن نماید.

ماده 252 قانون مدنی 

لازم نیست اجازه رد فوری باشد.اگرتاخیر موجب تضرر طرف اصیل باشد مشارالیه می تواند معامله را بهم بزند.

ماده 1 قانون مجازات راجع به انتقال مال غیر 
کسی که مال غیر را با علم به اینکه مال غیر است به نحوی از انحاء عیناً یا منفعتاً بدون مجوز قانونی به دیگری منتقل کند کلاهبردار‌ محسوب و مطابق ماده 238 قانون عمومی محکوم می‌شود. ‌و همچنین است انتقال‌گیرنده که در حین معامله عالم به عدم مالکیت انتقال دهنده باشد. ‌اگر مالک از وقوع معامله مطلع شده و تا یک ماه پس از حصول اطلاع اظهاریه برای ابلاغ به انتقال گیرنده و مطلع کردن او از مالکیت خود به اداره ثبت‌اسناد یا دفتر بدایت یا صلحیه یا یکی از دوائر دیگر دولتی تسلیم ننماید معاون جرم محسوب خواهد شد
- هر یک از دوائر و دفاتر فوق مکلفند در‌مقابل اظهاریه مالک رسید داده آن را بدون فوت وقت به طرف برسانند.

 


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما 

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص، جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.